Titel: Historier om tjuvskytte.

Meddelare: Albert Kempe  År: 1934

Socken/stad: Liden

Det var på hösten och det var olagligt, men dom gick ändå till skogs och sköt en älg. Men älgen dog inte med detsamma utan gav sig iväg ut i sjön, han. Emellertid var det en gubbe, som höll på ro drag där, och han fick då se, att det var så slut med älgen, att han inte skulle hinna ur sjön, så gubben tog upp revlinan och band fast i hornen på älgen, och rodde den till stranden, han. Men älgskyttarna tordes inte gå fram dom, då det var olovlig tid, utan måste stå på stranden och se på hur gubben arbetade. Och då gubben hade burit hem älgen, så tyckte dom det var orätt att gubben fått den där älgen, varför dom av avundsjuka skulle sätta fast gubben. Och dom skickade dit länsman och fjärdingsman. Jaha. Gubben tog på sig han, att han hade älgköttet, men det hade han fått på drag. Och då skulle dom ha fast gubben för det där, men det fanns inga bevis, för han hade ingen bössa i gården. Dom fick i alla fall inget straff på gubben. Ja det som han hade dragit ur sjön, måste han ju få behålla. Så gubben, han klarade sig, han.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.